maandag 16 maart 2015

Handen af van fossiele brandstof !.


Handen af van fossiele brandstof !
Algemeen.

Volgens bepaalde wetenschappers blijkt het ‘Decennium Nul’ inmiddels te zijn aangebroken. Dat betekent dat we nog 10 jaar te gaan hebben om de ontwikkeling van de opwarming van de Aarde tegen te kunnen gaan of kunnen stabiliseren. Tegenstrijdige beweringen blijken ongegrond en doorgaan op dezelfde wijze als nu, wordt gezien als doorgaan op eigen risico. Al minstens drie decennia lang wordt de opwarming van de Aarde als een serieuze bedreiging gezien. Een vroeg meetpunt kwam naar voren uit de Mondiale Conferentie over de Veranderende Atmosfeer, in Toronto in 1988. Meer dan 300 beleidsmakers en wetenschappers uit 46 landen voerden aan dat overheden hun uitstoot tegen 2005 moesten terugdringen tot 20 procent onder de niveaus van 1988. De conferentie in Toronto vormde de aanloop naar de Aarde Top in Rio de Janeiro in 1992, waar werd geconcludeerd dat de reductie van uitstoot tot 2005, rond de 2 procent per jaar moest komen te liggen om die doelstelling te behalen. Deze maatstaven zijn gebaseerd op de aanname dat een temperatuurstijging van 2 graden Celsius voorlopig acceptabel is om de potentiële schade, die het gevolg is van een snelle opwarming van de Aarde te kunnen beperken. Het probleem is echter, dat deze 2 graden limiet gebaseerd is op het zo min mogelijk verstoren van het huidige economische model van consumptie en de steeds gevaarlijker wordende methoden voor brandstofwinning. De huidige schattingen wijzen erop dat de temperatuur op Aarde nu al gemiddeld 0,8 graden Celsius is gestegen. En nu al ondervinden we er veel schrikbarende gevolgen van, waaronder het ongekend snel smelten van de Groenlandse ijskap en de verzuring van de oceanen. Gevolgen die sneller gaan dan men had verwacht. Volgens een rapport van de Wereldbank uit 2012 geeft dit aan, dat de stijgende temperatuur mogelijk tot een reeks onvoorziene gebeurtenissen zouden kunnen gaan leiden. Gebeurtenissen met hoogst onvoorspelbare gevolgen en waarover we mogelijk geen controle meer hebben, als de temperatuur boven een bepaald punt verder gaat stijgen.

Twee procent als limiet.

De bedoeling is dus dat de temperatuur van de Aarde niet meer dan 2 graden Celsius stijgt. Want dat zou de fundamentele omstandigheden veranderen waaronder het leven op deze planeet zich ontwikkeld heeft. Twee graden Celsius is de grens waar de meeste regeringen in de hele wereld zich aan verbonden hebben. We kunnen berekenen hoeveel fossiele brandstof we nog kunnen opstoken voor dat we dat getal bereiken. Willen we de wereld houden zoals we die nu kennen, dan moeten we minstens 80 procent van de bekende fossiele brandstoffen ondergronds houden. Ofwel deze fossiel brandstoffen blijven ondergronds, wat veel financiële gevolgen met zich mee brengt, of we gaan ze verbranden en daarmee de planeet verwoesten. Dus, of ze zijn waardeloos of de planeet wordt veel te warm, met alle gevolgen van dien. De enige keus is dat deze brandstoffen voor de toekomst van geen enkele betekenis meer zal kunnen zijn. Men zal zich onherroepelijk moeten richten op andere methoden en technieken van energieopwekking. Het besef dat we niet door kunnen blijven gaan totdat we uiteindelijk de twee procent bereikt zullen hebben, begint langzaam wereldwijd door te dringen bij instellingen en bedrijven. Veel particulieren, instellingen en bedrijven hebben hun geld al teruggetrokken uit de 200 grootste fossiele brandstofbedrijven. De totale hoeveelheid geld dat al onttrokken is aan de fossiele brandstofindustrie bedraagt inmiddels meer dan 50 miljard dollar. Kapitaal van meer dan 180 instellingen, waaronder religieuze instellingen, stichtingen, universiteiten, hogescholen en stadsbesturen, alsook van vele honderden vermogende particulieren. Een grote universiteit in New York heeft zich vorig jaar bereid verklaard een bedrag van 220 miljoen dollar te onttrekken aan de fossiele brandstofindustrie. Dat is tot nu toe het grootste bedrag van een onderwijsinstelling ter wereld. Maar het is doorgaans erg moeilijk om bedrijven en instellingen af te laten zien van investeringen in fossiele brandstoffen. Het hangt af van de soort instelling en over hoeveel geld men praat. De grotere fondsen bewegen zich langzamer, in het bijzonder pensioenfondsen die verantwoordelijk zijn voor het levensonderhoud van mensen. Maar het is uitermate moeilijk om instellingen ervan te overtuigen om investeringen in fossiele brandstoffen af te stoten. Doch dat is wel waar leiderschap om draait en waar veranderingen over gaan, het doen van dingen die in eerste instantie misschien niet gemakkelijk zijn, maar wel ongelooflijk belangrijk.

Dalende olieprijzen.

De olieprijzen zijn tegenwoordig flink aan het dalen en aangezien veel pensioenfondsen in de brandstofindustrie hebben belegd, beïnvloed deze daling ook deze fondsen. Daar zijn mensen van afhankelijk voor hun levensonderhoud en hun toekomst. Het financieel dienstverleningsbedrijf Bloomberg in New York heeft onlangs berekend, dat door de goedkopere olie al ongeveer 390 miljard dollar uit de zakken van beleggers is verdampt. Dat treft vooral de langzamer bewegende pensioenfondsen en verstrekkers van levensverzekeringen. Maar daarentegen kan Wall Street de investeringen weer sneller van de hand doen. De daling van de olieprijzen kost mensen en de genoemde instellingen al een aanzienlijke hoeveelheid geld, maar daarom is het ook zo belangrijk dat zij van dergelijke investeringen moeten afzien. Het bevordert de zaak dat deze investeringen niet goed zijn op zowel de lange als op de korte termijn. Maar veel ondernemingen en instellingen hebben grote budgetten en slimme mensen die voor hen werken. Ze zullen tot het bittere einde blijven zeggen dat het weinig of geen gevolgen voor hen zal hebben. Maar als men kijkt naar de economie in het algemeen, dan komen er steeds meer beleggingsalternatieven zonder fossiele brandstoffen op basis van de vraag van de consument. Men ziet dat er steeds meer kapitaal wordt ingezet op bijvoorbeeld duurzame energie. En komen er ook meer beleggers die nadenken over het beter afstemmen van hun portefeuilles op grond van hun overtuigingen. Ze maken zich zorgen over de toekomst. Maar de fossiele brandstofindustrie heeft er belang bij dat niets erop wijst dat deze beweging invloed op hen heeft. Maar de consument laat zich niet bedriegen. Mensen op elk niveau en op veel verschillende plaatsen pakken het op en spreken zich uit tegen de wurggreep die de fossiele brandstofindustrie op de economie en de politiek heeft. Desinvestering in fossiele brandstof is daarom ook wereldwijd een actueel onderwerp aan het worden en uiterst belangrijk voor de toekomst van onze planeet.

De toekomst vanuit esoterische invalshoek.

De mensheid verkeert al halverwege de overgangstijd naar het Aquariustijdperk. Een tijdperk dat over een paar eeuwen volledig een feit zal zijn. In het kader van deze overgangstijd vindt er een nieuwe polarisatie van de Aarde plaats. Of te wel een gewijzigd magnetisch veld en een iets andere draaisnelheid van de Aarde. De mens, oorspronkelijk anders gepolariseerd verandert navenant, waardoor de mens in zijn totaliteit niet meer gebruik kan maken van al het mechanisme dat men tot op heden ontwikkeld heeft. Dit alles is gerelateerd aan de polarisatie van de planeet en de aantrekkings-en afstotingkracht van atomen, waardoor veel niet meer zo kan functioneren als het ooit gefunctioneerd heeft. De mens zal daarom ook gedwongen worden naar andere energievormen om te zien. De mens op weg naar het Aquariustijdperk, zal zich geleidelijk aan meer bewust gaan worden van zijn leefomgeving en gaan inzien dat als men schade toebrengt aan de ander (ook de planeet), uiteindelijk ook zichzelf schaadt. Men zal gaan beseffen dat men de planeet en zijn energiebronnen niet eindeloos uit mag putten en mag exploiteren, omdat dat verstrekkende gevolgen voor mens en natuur te weeg zal brengen. Maar de wereld verandert in snel tempo en alternatieve energiebronnen zijn al geruime tijd aanwezig, doch worden veelal om economische redenen niet nader tot ontwikkeling gebracht. Alles in de wereld draait om financieel gewin en om die reden wordt de mens wereldwijd commercieel uitgemolken. Dit omdat degenen die het economisch beleid bepalen, zich bewust of onbewust door bepaalde krachten laten leiden. Bepaalde krachten van negatieve aard die het oogmerk hebben de planeet te willen beheersen en blijvend wil exploiteren. Zij proberen in materiële zin zo veel mogelijk greep op de mensheid te houden en zijn doorgaans zeer intelligent. Zij bewerken de mensheid en manipuleren en exploiteren de mens zoals het uitkomt. Doch de mens die zich verbindt aan het Licht en aan hogere idealen, zal niet blijvend worden meegesleurd in al deze afhankelijkheden. Want vanzelfsprekend zijn ook negatieve krachten niet blijvend en zullen ze niet eeuwig door kunnen gaan met hun invloed. Steeds meer mensen worden zich hiervan bewust. En steeds meer landen en groepen verzetten zich hiertegen en proberen zo veel mogelijk in harmonie te komen met hun omgeving en met zichzelf. Doch degenen die zich bewust laten leiden door deze negatieve krachten zijn bang voor de bewustwording van de mens en willen de ontwikkelingen hierin tegengaan. Zij zijn niet gebaat bij bewuste mensen en willen hun greep hierin niet verliezen.

Alternatieve energiebronnen.

Naar aanleiding van de aardbevingen die de laatste tijd door gaswinning in Groningen zijn ontstaan en de schade die dit inmiddels al veroorzaakt heeft, heeft men voorlopig besloten de gaskraan iets dicht te draaien. Dit in de hoop dat de bevingen wat minder zullen worden, althans minder krachtig. Wat zowel in materiële zin als in esoterische zin een ijdele hoop zal blijken te zijn. Want men zal waarschijnlijk niet eerder stoppen met de gaswinning, dan dat men geconfronteerd zal worden met het feit dat de bevingen toch door blijven gaan. Men zal waarschijnlijk zo lang mogelijk het economisch belang blijven prevaleren, boven het welzijn van de bewoners van het betreffende gebied. Iedereen weet inmiddels wel dat dit de verkeerde weg is en dat de de kans dat de calamiteiten zich zullen verergeren groter is dan omgekeerd. Wil men het getij keren dan zal het beleid in ons land en overigens ook in de rest van de wereld, moeten veranderen. Men zal op beleidsniveau moeten inzien dat de oplossing alleen te vinden is in alternatieve bronnen van energie. Duurzame energie wel te verstaan, maar dan niet alleen door de buitensporig grote windturbines waarvoor men nu hoofdzakelijk gekozen heeft. Gelet op de grootte van ons land, de bevolkingsdichtheid, de industriële bedrijvigheid en het landschappelijk aanzien van ons land, is deze ingeslagen weg alleen maar tot mislukken gedoemd. Wat al eerder genoemd is bij de macht van de fossiele brandstofindustrie, spelen deze factoren vermoedelijk ook een rol bij de energiebedrijven, die om soortgelijke redenen kennelijk ook belang hebben bij de exploitatie van dit soort windturbines. Maar er zijn ook meerdere vormen van alternatieve energie, te noemen zijn: ‘golfslagenergie, getijdenenergie, blauwe energie (verschil zout en zoetwater), hydro-elektrische energie, zonne energie, bio energie, geothermische energie en uiteindelijk ook kern energie’. Het is maar net waar men prioriteit aangeeft om nader tot ontwikkeling te laten komen en men er ook de financiën voor beschikbaar wil stellen. De methoden en technieken zijn inmiddels allemaal voor handen maar men moet het bedrijfsleven wel de kans geven om het te kunnen realiseren. En daar is de politiek dan weer voor verantwoordelijk.


Inspiratie: ‘Share Nederland, Par Lanto, het Internet.                                      

                                       

Geen opmerkingen:

Een reactie posten