zaterdag 13 juni 2015

Vrede en gerechtigheid in Israël en Palestina.


Vrede en gerechtigheid in Israël en Palestina.
Uit de open brief van de voormalig Amerikaanse president Jimmy Carter, lid van ‘The Elders’, een groep vooraanstaande oudere staatslieden:

‘Gro H. Brundtland (voormalig premier van Noorwegen) en ondergetekende (Jimmy Carter) zijn zojuist, d.d. 2 mei 2015 teruggekeerd uit Jeruzalem. De kern van onze reis was deze keer ’Vrede en Verzoening’, niet alleen tussen Israël en de Palestijnen, maar ook tussen Fatah en Hamas om levensvatbare en duurzame Palestijnse eenheid te bewerkstelligen. We wilden ook aandacht vestigen op de wanhopige humanitaire situatie in Gaza. Acht maanden na een vernietigende oorlog is er niet één verwoest huis herbouwd en kunnen mensen niet leven met het respect en de waardigheid die ze verdienen. 1,8 miljoen mensen in Gaza zijn belegerd, geïsoleerd en wanhopig. Ze genieten geen van de aspecten van het gewone leven, van handel en reizen tot lichamelijk welzijn en onderwijs. Alles wat men normaliter als vanzelfsprekend beschouwd. Door mensen van alle kanten van de politieke scheidslijn werd ons herhaaldelijk verteld dat, zonder enige en snelle verandering in hun omstandigheden, een nieuwe oorlog onvermijdelijk was. Nog een oorlog zou rampzalig zijn, niet alleen voor de bevolking van Gaza, maar evenzeer voor alle Palestijnen en alle Israëli’s. Iedereen die in het Heilige Land woont, heeft lang genoeg onder de dreiging van het conflict geleden. Wij geloven dat de twee- statenoplossing de enige haalbare oplossing is en blijven ervan overtuigd, dat een rechtvaardige en duurzame overeenkomst mogelijk is als alle leiders de nodige politieke wil tonen. Tijdens onze ontmoeting met president Mahmoud Abbas kregen we hoop door zijn inzet om het Netwerk van Interimleiders bijeen te brengen, samen met het Uitvoerend Comité van de PLO en vertegenwoordigers van Hamas en de Islamitische Jihad. Ik, Jimmy Carter, weet dat veel mensen in Israël en daarbuiten het idee van gesprekken met Hamas moeilijk kunnen accepteren. The Elders veroordelen ondubbelzinnig alle terroristische daden die onschuldige mensen schade berokkenen. Maar wanneer je serieus vrede wilt stichten, moet je met je vijanden gaan praten. Wees ervan verzekerd dat we onze uiterste best zullen blijven doen om ‘Vrede, rechtvaardigheid, mensenrechten en veiligheid’ voor iedereen in de regio te stimuleren. Aldus Jimmy Carter (Bronnen: theguardian.co.uk; theelders.org.)

Naschrift: ‘Het Vaticaan heeft aangekondigd dat het een verdrag zal tekenen betreffende de erkenning van de ‘Staat Palestina’. Dit geeft de toenemende Palestijnse inspanning om internationale steun voor soevereiniteit te werven, een extra stimulans en laat zich niets gelegen aan de vastgelopen onderhandelingen met Israël’. (Bron: nytimes.com)

Paus Franciscus: ‘Geen vrede zonder rechtvaardigheid’.

Toen Paus Franciscus op 11 mei 2015 in de Audiëntiezaal in het Vaticaan 700 kinderen van Romeinse basisscholen ontmoette, zei hij: ‘Er kan geen vrede zijn zonder gerechtigheid’. En vroeg de kinderen deze woorden driemaal hardop te herhalen. De audiëntie van de kinderen met de Paus was georganiseerd door de Fabbrica della Pace (Stichting Vredesfabriek). Volgens het Italiaanse persbureau AGI gaf de Paus een toelichting op wat hij de ‘industrie van de dood’ noemde, de wapenindustrie achter elke oorlog. Veel invloedrijke mensen willen geen vrede, omdat ze leven van de oorlog, vertelde hij de kinderen. Dit is zeer bedenkelijk. Sommige invloedrijke mensen verdienen hun brood met de productie van wapens en verkopen ze aan het ene land om gebruikt te worden tegen een ander land. De wapenhandel is de ‘industrie van de dood, de hebzucht die ons allen schaadt en het verlangen van sommigen om alsmaar meer geld te bezitten’. Het economische systeem draait alleen maar om geld, geld en nog eens geld en niet om mannen, vrouwen en kinderen. Daarom wordt er oorlog gevoerd om geld te beschermen en om economieën die geld opleveren veilig te stellen. En daarom willen sommige mensen geen vrede, zij verdienen meer geld met oorlog voeren. Hoewel oorlogen veel geld opleveren, gaan er vele levens, gezondheid en onderwijs verloren.

Aan vrede moet gewerkt worden.

Aan vrede moet van dag tot dag gewerkt worden. En zelfs wanneer we op een dag in de toekomst kunnen zeggen dat er definitief geen oorlogen meer zijn, dan nog zal er continue aan vrede gewerkt moeten worden. Want vrede is geen industrieel product, het is handwerk en wordt van dag tot dag ontwikkeld door onze wederzijdse liefde en verbondenheid met elkaar. En bij dit ‘vakmanschap voor duurzame vrede’ staat respect voor mensen altijd bovenaan de lijst. Vrede is bovenal de afwezigheid van oorlog, maar ook vreugde, die elke dag opnieuw resulteert in rechtvaardigheid en respect voor elkaar. Totdat er misschien geen zieke en noodlijdende kinderen meer zijn. Door dit alles sticht men vrede: ‘het is een actie en betekent dat je niet stil moet blijven zitten’. Het betekent werken om iedereen oplossingen voor zijn problemen te bieden. Zo wordt vrede met de hand gemaakt. En religie kan ons, mits het oprecht beleefd wordt, daarbij ondersteunen omdat het ons in de aanwezigheid van God doet lopen. Het helpt ons door de Geboden, de Zaligsprekingen en in het bijzonder door het Gebod in alle religies: ‘Heb uw naaste lief als uzelf’. Dit is wat ons allen helpt om vrede te stichten! Aldus Paus Franciscus. (Bronnen: agi.it; rt.com)          

Geen opmerkingen:

Een reactie posten