zondag 2 juni 2013

De wereld verandert. Deel 11


Wat voorafging.

Het Aquariustijdperk deed formeel zijn intrede op 21 december 2012, maar de energie van Aquarius is al vanaf de achttiende eeuw bezig zich in de mensheid te openbaren. Inmiddels zijn we precies halverwege de ‘overgangstijd’ en zal de energie van het nieuwe tijdperk over  twee tot driehonderd jaar volledig ingetreden moeten zijn. Niemand zal tegenwoordig nog ontkennen dat de wereld aan het veranderen is. Los van de economische crisis waarin wij wereldwijd in verkeren, is alles aan verandering onderhevig en lijkt zelfs de tijd te veranderen en sneller te gaan dan voorheen. Dit alles is echter wel een feit en geschiedt onder invloed van ‘solaire’ krachten vanuit de Kosmos en door kleine wijzigingen in de constellaties van planeten en sterren, met een kleine verschuiving in de aardas als gevolg hiervan, waardoor er uiteindelijk vanuit de Kosmos enorme krachtvelden naar de mensheid  werkzaam zijn. Vaak komt daardoor alles in een stroomversnelling. Eenmaal begonnen, lijken bepaalde ontwikkelingen steeds sneller te gaan. Men wil steeds meer kennis vergaren en gebeurt er steeds meer rond al datgene wat in een stroomversnelling is geraakt, gebeurtenissen waarop men geen greep meer lijkt te hebben. Steeds vaker blijkt dat bepaalde verwachtingspatronen, ideeën en beelden die men had, plotseling anders verlopen. Alles gaat anders, alles is anders dan toen de mensheid nog volop in het patroon van het voorbije ‘Vissentijdperk’ leefde, waarin alles via geijkte conservatieve patronen verliep en waarin iedere stap was ‘gepland en werd opgevolgd’. Het Aquariustijdperk is echter anders en verloopt niet volgens vaste lijnen, maar is een tijdperk van versnelling, van verandering en van invloeden die men tevoren niet geheel kan overzien. Ook een tijdperk van grote veranderingen ten opzichte van het kunnen van de mens en de ongekende mogelijkheden, die de mens ter beschikking zullen komen te staan. De krachten van Aquarius zijn krachten van ‘waarheid, licht en onbaatzuchtige liefde’. Tevens krachten van mondiale vrijheid, wederzijds respect en van begrip voor elkaar, maar ook van individualiteit en van zelfstandige ontplooiing. Doch dient men te begrijpen dat elke vooruitgang in kleine stapjes voorwaarts gaat en dat ook de toekomst zich via de weg der ‘geleidelijkheid’ ontwikkelt.

Dualisme.

Al eerder werd gesteld dat door de zware economische tijden waarin men nu verkeert, de mens meer op zichzelf terug geworpen wordt. Velen begrijpen niet waarom men nu zo moet lijden, waarom men tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt en men zoveel teleurstelling en verdriet moet ondergaan, terwijl er zoveel andere mooiere zaken in het leven te genieten zijn. Velen ervaren dat alles wat hen overkomt, hun door het ‘kwaad’ wordt aangedaan. Dat de mensheid als het ware in de greep is gekomen van het ‘kwaad’. Doch in eerdere artikelen is al uitgebreid geschreven over het feit, dat de keuzes tussen ‘goed en kwaad’ in feite overdrachtelijke begrippen zijn. In de betekenis dat de mens altijd een keuze heeft, wat voor de mens ‘dualisme’ inhoudt. Een en ander hoeft niet altijd ‘goed of kwaad’ te betekenen. Het is slechts een naam voor energieën, die voor de mens positief of minder positief uit zouden kunnen werken. In die zin bestaat ‘goed of kwaad’ niet. Alles zal uiteindelijk leiden naar een vorm van harmonie, door ontstane ‘wrijving’ tussen de verschillende mogelijkheden waardoor er groei ontstaat. Met andere woorden, de wereld is een proeftuin met ‘remmende en activerende’ gevolgen in dualisme, die alle groei veroorzaakt. Juist in de diepte van het ‘zijn’ groeit men en kan men ervaren. En juist dit dualisme heeft de mens nodig om tot groei te komen. Wanneer de wereld enkel het positieve, het mooie en het harmonieuze zou dragen, dan zou de mens niet tot groei kunnen komen. Maar in de huidige tijd van economische crisis, brengen de factoren van ‘belemmering tegenover groei’ de genoemde energieën uit balans. Zodat negativisme en beperking hoogtij kunnen vieren. Daar kan alleen verandering in komen door bestaande structuren te veranderen, door de diverse ‘krachtvelden’ te veranderen en door nieuwe kansen voor ontplooiing te creëren. Daarom moet juist het ‘oude’ worden afgedaan, waardoor het nieuwe zich kan ontplooien in de juiste verhouding en het nieuwe zich kan vinden in ‘harmonie en evenwicht’.    

Angst voor de gevolgen van de economische crisis.  

Zeer zeker veroorzaakt de economische crisis zware en moeilijke tijden voor degenen die al moeilijk rond kunnen komen, of voor al degenen die hun werk dreigen te verliezen, hun werk al verloren hebben, of al helemaal niet aan het werk kunnen komen. Dit alles veroorzaakt golven van angst en van negativiteit. Naarmate de crisis door blijft duren en de noodzakelijke veranderingen of hervormingen achterwege blijven, zullen de ‘krachten van negativiteit’ de mens echter steeds meer gaan beheersen, waardoor er geen groei meer plaats kan vinden. Juist door deze ‘disbalans’ ontstaat de situatie dat het uiterst noodzakelijk is, dat er de komende tijd een juist evenwicht komt in ‘dualisme’, waardoor de mens zijn groeiproces weer op kan doen en zijn weg omhoog weer kan vervolgen. Want juist angst en negativisme maakt dat datgene gebeurt waarvoor men angst heeft. De angst voor tekorten kan alleen maar tekorten opleveren omdat men denkt vanuit tekorten. Alle angst die de mens heeft, creëert juist datgene waarvoor men bang is. Angsten zijn ‘krachtvelden van energie’ en trekken datgene aan wat men zich voorstelt en maakt het juist nog krachtiger en sterker. Indien men bang is zijn baan te verliezen of denkt de baan door bezuinigingen niet meer goed uit te kunnen voeren. Dan kan men door juist een andere koers te varen en zichzelf af te vragen wat men daadwerkelijk echt zou willen, zodanig achter zichzelf gaan staan dat men de diepste wens probeert na te streven. Ieder mens kan zich datgene eigen maken wat men in feite het beste kan en dit vergroten en versterken in zichzelf. Juist dan kan men zonder angst in de eigen ‘kracht’ gaan staan. De ‘kracht’ waarin men staat is wie men is en wat men kan, het talent dat men heeft, want ieder mens heeft een talent of zelfs meerdere. Het is evident dat ook ieder mens, indien de wil er ook echt is en de mogelijkheden voorhanden zijn, zich ook zelfstandig zou kunnen ontwikkelen en daarmee ook zijn eigen inkomen zou kunnen verdienen.

Werken vanuit talenten.

Als men kijkt naar andere landen dan het geconditioneerde Nederland, ziet men dat in veel zuidelijker landen veel meer mensen zelfstandig in hun levensonderhoud kunnen voorzien. In ieder dorp en in iedere stad voorziet men zich vaak nog van eigen ambacht, overal is men vindingrijk en maakt iets van datgene wat er is en vindt zijn bestaan hierin. Men leeft daar nog in een soort ‘symbiose’ van maatschappelijke organismen, dat als systeem van samenwerking nog nauw in elkaar steekt. In beginsel zou een dergelijk systeem, dat in Nederland vijftig jaar geleden ook nog veel voorkwam, weer heringevoerd kunnen worden. Tot op zekere hoogte zijn ‘Zelfstandigen Zonder Personeel’ daar weer de opvolgers van, maar dan moeten de ‘sociale lasten, de fiscale en verzekeringstechnische aspecten’ daar wel meer op aangepast worden. Met andere woorden, het maatschappelijk systeem dient drastisch hervormd te worden, om dat soort werkgelegenheid veel meer te kunnen stimuleren. Demografisch gezien neemt de bevolking (los van immigratie) in veel landen maar met mondjesmaat toe. Door disbalans in het vreedzaam met elkaar samen kunnen leven van diverse volkeren overal ter wereld, de wereldwijde economische crisis en de natuurrampen die zich ogenschijnlijk vaker voor lijken te doen, zal de demografische ontwikkeling vooral in Europa daar op termijn weinig verandering in aan kunnen brengen. Derhalve zal de mens daar waar zij het ‘pad’ ooit verlaten heeft geleidelijk aan weer terug gaan komen, maar dan ‘krachtiger, harmonieuzer en meer in evenwicht’ dan voorheen. Men zal in de nabije toekomst daarom ook meer in harmonie gaan komen in een maatschappelijk ‘organisme’, dat meer samenwerkt om elkaar op een prettige manier aan te vullen en in stand te houden en te werken met de talenten die men heeft. Uiteindelijk zal na de crisis een betere wereld ontstaan, met meer harmonie, balans en evenwicht. Samenwerkend in een organisme waarin zogezegd ‘persoonlijke talenten’ veel meer tot uitdrukking komen, dan dat dat nu het geval is. Een wereld van meer rust, harmonie en balans en mensen die begrijpen, dat als zij anderen schaden, zij zichzelf ook schaden.   

De positie van de vrouw.

Ook de rol van de vrouw is al enige jaren in onze samenleving sterk aan het veranderen. Objectief beschouwd zou er van twee stromingen gesproken kunnen worden: 1. ‘de vrouw die zichzelf ‘vrij’ maakt en de eerder aangegane banden verbreekt om zichzelf te kunnen ontplooien’. En 2. ‘de vrouw die zoekt, worstelt, afwacht, maar niet echt gelukkig kan zijn en de druk steeds groter voelt worden om radicale veranderingen toe te laten’. Met betrekking  tot deze twee stromingen zal de vrouw evenwel zeker in staat kunnen zijn, om tot een gelijkwaardige positie te kunnen komen ten opzichte van de man. De energie van het komende Aquariustijdperk zal maken dat de totale ‘gelijkwaardigheid’ plaats zal kunnen vinden. Man en vrouw zijn per definitie gelijkwaardig aan elkaar. Niemand is onder of boven de ander. Doch de mogelijkheid van de man is binnen zijn grenzen anders dan de mogelijkheid die de vrouw binnen haar grenzen heeft, maar tegelijkertijd zijn zij in hun manifestatie uniek en aanvullend ten opzichte van elkaar. De vrouw zal in het licht van Aquarius deze gelijkwaardigheid echter wel op gaan eisen. Doch de mogelijkheid dat zij hierin haar doel voorbijschiet is reëel aanwezig, omdat daarin ook andere factoren een rol kunnen spelen. Factoren als, ‘materialisme, carrièrekansen en op het gebied van strijd, hebzucht en macht’. Tegelijkertijd zal men teruggeworpen kunnen worden op zichzelf, waardoor men het juiste evenwicht en de individuele vrijheid toch weer zal weten te vinden. Deze ontwikkelingen doen zich echter nu al voor. Vanzelfsprekend is het voor een vrouw moeilijker zich vrij te maken van gezinsverbanden daar zij de mogelijkheid heeft kinderen te baren, waardoor de mogelijkheid voor de vrouw bestaat dat haar verbinding met de kinderen, sterker zal zijn dan de verbinding die een man doorgaans aan zijn kinderen heeft. De traditionele rolpatronen spelen daar natuurlijk van oudsher een belangrijke rol in. Deze mogelijkheid maakt het voor de vrouw weer moeilijker zich geheel vrij te maken en in een volledige gelijkwaardige positie te komen, doordat zij via haar natuurlijke constitutie gemanipuleerd wordt tot het zorgen voor de kinderen en het gezin. Deze tegenstellingen worden door de vrouw constant gebruikt tot overweging en afweging, totdat zij voor zichzelf  het juiste evenwicht gevonden heeft.

Westerse cultuur.

De vrouw die nu geïncarneerd is heeft duidelijk gekozen voor persoonlijke vrijheid, omdat dit tijdperk haar die vrijheid biedt. Weliswaar spreekt men in dit opzicht dan over de westerse cultuur. Maar er zijn evenwel nog veel culturen die vanuit andere principes en vanuit andere ideeën en belevingswerelden leven, zelfs vanuit andere krachtvelden. In de westerse cultuur is het echter mogelijk dat de vrouw geheel kan beantwoorden aan de energieën van het Aquariustijdperk. En zich dientengevolge kan vormen en er naar kan handelen. In andere culturen is het veelal zo, dat de vrouwen daar nog steeds hun ‘karma' verbonden met het desbetreffende 'landskarma' aan het uitwerken zijn, een 'karma' dat nog met verschillende voorgaande tijdperken correspondeert. Met andere woorden, niet de gehele wereldbevolking appelleert momenteel al aan de krachten van Aquarius. Velen werken nog eeuwenoude energieën uit in dit tijdperk. Vandaar de grote tegenstellingen in cultureel opzicht tussen de verschillende volkeren op wereldniveau. Toch zal in het licht van Aquarius  in de nabije toekomst een en ander snel gaan verschuiven en gaan veranderen, waardoor er een totale ommekeer zal komen tussen alle mogendheden en stelsels, waardoor er één groot wereldburgerschap zal ontstaan.

Voortrekkerspositie.

Zoals gesteld heeft de westerse cultuur het in zich om de mogelijkheden van Aquarius goed te kunnen reflecteren. Dat wil niet zeggen dat andere culturen dit minder in zich hebben, maar het werkt op een andere wijze zoals dat in het bovenstaande reeds is uitgelegd. Doordat de vrouw in de westerse cultuur de mogelijkheid heeft, houdt dit automatisch in dat de ‘polarisatie’ tussen man en vrouw in de westerse cultuur in totaal evenwicht kan komen. Hierin bekleedt de vrouw in de westerse cultuur een ‘voortrekkerspositie’ voor de vrouw in de gehele wereld. Daardoor ziet men dat ook al in andere culturen naar voorbeeld van de westerse vrouw, er steeds meer vrouwen naar streven zelfstandiger te willen worden en zich onafhankelijker van de man op willen stellen. Gemiddeld genomen maken de vrouwen de helft van de wereldbevolking uit, waardoor er vanuit ‘geestelijk perspectief’ er veel aan gelegen is deze grote groep mensen te willen bereiken, daar zij juist over een grotere mate van intuïtieve inleving beschikt en daardoor de energieën van het nieuwe tijdperk goed kunnen reflecteren. Daarom is het ook in geestelijk opzicht belangrijk, de vrouw zowel op spirituele als op culturele wijze haar ‘voortrekkersrol’ te laten vervullen. Hetgeen vooral belangrijk is in de niet westerse samenlevingen, waarin de vrouw nog voor een gelijkwaardige positie ten opzichte van de man dient op te komen.  



Inspiratie: Par Lanto. Het internet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten