woensdag 16 februari 2011

Is het Alter Ego het Hogere Zelf?

Heeft het 'Hogere Zelf'' iets met het 'Alter Ego of met Archetypen' te maken? Niet zelden worden deze begrippen door elkaar gehaald.

Het 'Hogere Zelf' moet esoterisch worden opgevat!

Niet zelden worden begrippen als het ‘Hogere Zelf, Alter Ego en Archetypen’ door elkaar gehaald. Maar het ‘Hogere Zelf’’ heeft voornamelijk esoterische betekenis, terwijl de andere twee begrippen toch meer uit de ‘psychologie’ voortkomen. Ofwel uit de psychologische verhandelingen van ‘Carl Gustav Jung’.

Alter Ego.
Jung verwoord het ‘Alter Ego’ ondermeer als de schaduwzijde van onze persoonlijkheid, hetgeen evenwel in positieve zin opgevat kan worden.. Hij stelt dat de schaduwzijde meer de personificatie van de tijdens ons leven niet toegelaten en verdrongen zijde van onze psyche is. Deze ‘onderbelichte’ zijde van onze psyche bevindt zich als het ware op de drempel van het ‘onderbewustzijn’. Of ook wel uitgedrukt, als het ‘vervreemde en de onbewuste’ achterzijde van onszelf. Zij vormt de tegenpool van ons bewuste ‘Ik’. Een tegenpool die wellicht bepaalde ‘kwaliteiten’ in ons karakter laat ‘sluimeren’, totdat zij plotseling door omstandigheden zichtbaar worden en een andere zijde van onszelf laten zien.

Archetypen.
Daarentegen vertegenwoordigen ‘Archetypen’ meer het ‘oerbeeld’ uit onze onderbewustzijn. Archetypen betreffen bepaalde overgeërfde manieren van reageren, die de mensheid sedert de oertijd in collectieve zin heeft opgebouwd. Reacties die lang geleden ontstaan zijn door ‘angst, gevaar, strijd, de verhouding der geslachten en de houding ten opzichte van geboorte en dood’. Het betreft een ‘oeroud’ weten omtrent de diepste relaties tussen God, de mens, het leven zelf en de Kosmos. Met andere woorden ‘Archetypen’ bezitten gedragskenmerken die in ons collectieve ‘onderbewustzijn’ opgeslagen zijn en per definitie niet ‘goed of fout’ zijn.

Het ‘Hogere Zelf’.
In tegenstelling tot het ‘Alter Ego’ en de ‘Archetypen’, moet het ‘Hogere Zelf’ echter esoterisch worden opgevat en wel in de betekenis van de ‘Godsvonk’. Hetgeen de goddelijke identiteit van iedere Ziel op Aarde betreft. Men zou het ‘Hogere Zelf’ als een referentiepunt kunnen zien, van waaruit ieder mens zich ontwikkelt. Vanuit dit punt wordt de verwerkelijking van het ‘Ware Zelf’ geleid. Alleen dit referentiepunt kent in de hoedanigheid van het ‘Hogere Zelf’ twee betekenissen, doordat de ‘Godsvonk’ zich oorspronkelijk in twee ‘delen’ splitste. De eerste betekenis betreft de ‘Godsvonk’, die als ‘blauwdruk’ bij de goddelijke ‘Albron’ achter bleef en daarmee het 'hoger brandpunt' bij de Albron vertegenwoordigt. De tweede betekenis betreft echter het ‘gesplitste’ deel van de ‘Godsvonk’ in de fysieke wereld, die men de ‘Monade’ noemt. Het oorspronkelijke ‘Hogere Zelf’ kan men dus zien als het ‘Goddelijk Zelf’, dat ver buiten ons fysieke lichaam bij de ‘Albron’ verkeert, maar waar uiteindelijk elk mens op het allerhoogste spirituele niveau mee verbonden is.

Het 'Hogere Zelf' als de 'Monade'.
De ‘Monade’ daarentegen, vertegenwoordigt meer het 'Hogere Zelf' bij het menselijk wezen zelf en is iets boven het kruinchakra in een zeer hoge frequentie in het 'causale lichaam' van de Aura aanwezig. Het ‘causale lichaam’ vertegenwoordigt de drie buitenste energieniveaus van de Aura, waar zowel de ‘Geest’ als de 'Monade' zich bevindt. De 'Monade' is de kern van het 'causale lichaam' en vertegenwoordigt in alle opzichten de 'Ik ben Aanwezigheid' bij het menselijk individu.
In de eerste vier 'etherische' energieniveaus van de Aura, dicht rond het fysieke lichaam, bevindt zich zoals al eens eerder gesteld is de ‘Ziel’. De ‘Monade’ verkeert in haar verbinding met het lagere ‘Zelf’ (het bewustzijn) echter in elke cel van ons fysieke lichaam, waardoor elke cel in ons lichaam het goddelijk ‘weten’ bewaart. Ter hoogte van de ‘ruggengraat’ bevindt zich verticaal in ons lichaam het ‘Kristallen of Zilveren Koord’, dat bepaalt hoeveel ‘levensenergie’ er tot ons komt. Dit ‘Zilveren Koord’ kan men zien als een energiestroom die het ‘Hoger brandpunt’ (bij de Albron), via de ‘Monade’ verbindt met ons eigen hart.

De 'Monade'.
Het ‘Hogere Zelf’ in de betekenis van de 'Monade', kent het ‘levensplan’ en stuurt het incarnatieproces van de persoon in kwestie aan. Nu zou men het ‘Hogere Zelf’ tot op zekere hoogte ook kunnen zien als een soort ‘overziel’ van alle incarnaties, die het individu heeft gehad. De 'Monade' of te wel het 'Hogere Zelf' bezit daardoor het ‘bewustzijn’ van alle incarnaties tezamen en kent als gevolg daarvan het grotere ‘levensplan’, waardoor het de mogelijkheid heeft de nieuwe incarnaties aan te ‘sturen’. Maar naarmate de mens in zijn ‘Incarnatiecyclus’ steeds weer verder groeit, opent de mens geleidelijk aan zijn vermogens om telkens hogere niveaus van energiefrequenties te verdragen, die door al zijn ‘geestelijke voertuigen’ heen lopen. Eerder is al eens gesteld, dat alles in ons ‘Universum’ aan ‘trilling’ onderhevig is en dat de mens in wezen een en al ‘energie’ betreft. Doordat de mens door de ‘Incarnatiecyclus’ geleidelijk aan instaat wordt gesteld zijn ‘geestelijke vermogens’ te vergroten, krijgt de mens bij elke incarnatie weer een bredere ‘kijk’ op het leven en meer inzicht in datgene wat het leven omvat. Hetgeen in zeker opzicht zich weer vertaald in een vorm van ‘innerlijke beschaving’ en het karakter van het individu in belangrijke mate beïnvloedt.

De ‘Overziel’
Behalve dat de 'Monade' in de betekenis van het ‘Hogere Zelf’ als een soort ‘overziel’ fungeert van alle incarnaties die de persoon in kwestie heeft gehad, bestaat er ook een ‘overziel’ in de betekenis van ‘groepsenergie’. Wat betekent dat de band tussen mensen onderling in relatie tot de groepsenergie een ‘kracht’ kent, die men eveneens de ‘overziel’ noemt. Met andere woorden, de ‘stuwende’ kracht in groepsenergie ontstaat uit een onderling gecreëerd 'groepskarma'. Men zou de ‘overziel’ in dit verband ook als het ‘overkoepelend’ bewustzijn, groter dan de som der delen van een groep mensen kunnen beschouwen. Nu is het zo dat elke ‘groep’ een bepaald ‘Zielsniveau’ vertegenwoordigt. Deze ‘Zielengroepen’ met steeds een overkoepelend ‘bewustzijn’, worden steeds groter naarmate men steeds hoger in de geestelijke ‘dimensies’ komt. Dit gaat zo door totdat men het hoogste geestelijke niveau heeft bereikt, wat te bereiken is. De goddelijke ‘Albron’ omvat uiteindelijk alle zielen van de gehele schepping.

De mens is meer dan dat men ooit had kunnen bevroeden!

Bedenk dat wij deel uit maken van een groot 'Geestelijk' evolutieplan en dat wij leven na leven 'groeien' in ons 'bewustzijn'. Wees dankbaar voor het leven dat wij hebben en streef naar zo een positief mogelijke verloop ervan! Elke 'misstap' in ons leven veroorzaakt mogelijkerwijze stilstand of wellicht een stapje terug in onze 'Geestelijke' ontwikkeling. Telkens krijgt men leven na leven weer de kans een stapje verder te komen in de persoonlijke ontwikkeling, waarvan men uiteindelijk in een volgend leven weer de 'vruchten' plukken kan!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten