woensdag 16 februari 2011

Wat bedoelt men toch met Karma?

Alles wat wij in ons leven doen veroorzaakt Karma. Karma is een natuurlijk principe, een wet van 'actie en reactie' en strekt zich uit tot in volgende levens.

Karma ligt ten grondslag aan alle aspecten van het leven!

Alles is Karma
Het woord Karma is ‘Sanskriet’ en staat voor ‘stoffelijke handeling, actie of daad’. Karma valt onder de wet van 'oorzaak en gevolg’, wat inhoudt dat de mens leven na leven zijn eigen lot bepaalt op grond van zijn handelingen. Iedere gedachte en iedere daad zet een oorzaak in gang en de gevolgen van deze oorzaken bepalen ons leven. We ‘oogsten wat we zaaien’. Alles wat ons overkomt is het gevolg van eigen daden en gedachten in het verleden. De wet van 'oorzaak en gevolg’ is geen straf, maar slechts ‘energie in werking’. De ‘wet’ werkt zodanig dat de gevolgen van onze daden in ons leven of in een volgend leven nader tot uitdrukking komen. De mens bouwt in essentie een ‘goed en een slecht’ Karma op. Goed Karma betekent ‘verdere groei’. Slecht Karma biedt de mogelijkheid om onopgeloste problemen uit het verleden op een andere wijze te ‘ervaren, te doorleven en in te lossen’ waardoor verdere ‘groei’ mogelijk wordt. De ‘wet’ is uitsluitend gebaseerd op ‘liefde en rechtvaardigheid’ waarbij altijd de mogelijkheid geboden wordt problemen uit het verleden opnieuw de ‘baas’ te worden. Ofschoon het misschien lijkt dat Karma iets met ‘voorbeschikking’ te maken heeft, is dat geenszins het geval. Karma is qua energie een neutraal gegeven, dat door ‘Karmische lessen’ (levenslessen) wordt ‘ingevuld’. Al naar gelang de mogelijkheden die een mens heeft en de keuzes die men maakt, dienen deze ‘lessen’ zich aan, zodat met de ‘inlossing’ van een bepaald Karma begonnen kan worden.

Naast Karma bestaat er ook Dharma. Dharma is eveneens Sanskriet en betekent de 'wezenlijke natuur van iets' of de 'natuurlijke wetmatigheid', die aan iets ten grondslag ligt. Dharma heeft betrekking op het 'menselijk welzijn' in de ruimste zin van het woord.
Omdat alle ‘oorzaken’ gevolgen hebben, is letterlijk alles in ons leven ‘Karma’ en ligt Karma in essentie ten grondslag aan ‘Dharma’.

Individueel Karma
Doordat alle oorzaken gevolgen hebben ontstaat er Karma, maar de verantwoordelijkheid ligt altijd bij de persoon zelf. De mens blijft altijd verantwoordelijk voor zijn daden en zal, of in dit leven, of in een volgend leven geconfronteerd worden met de gevolgen van zijn handelswijze. Zoals eerder gesteld is Karma geen boetedoening, maar biedt de mogelijkheid om op ‘bewustzijnsniveau’ tot harmonie te komen met zichzelf. Zodat op deze wijze de mens geestelijk kan ‘groeien’ en tot een hogere vorm van ‘bewustzijn’ kan komen. Leven na leven ontstaat op deze manier de mogelijkheid tot ‘verder bewustwording’, totdat aan het einde van de ‘incarnatie of levenscyclus’ de mens een ‘totaal bewustzijn’ heeft verkregen. Dit ‘totaal bewustzijn’ vertaalt zich in het ‘Meester’ zijn over zichzelf en een verre gaande vorm van ‘geestelijk inzicht’ ofwel ‘innerlijke wijsheid’. Na de levenscyclus groeit de mens verder in zijn geestelijk 'Meesterschap’, totdat de mens op ‘goddelijk’ niveau zichzelf ‘vergoddelijkt heeft en zich ‘beweegt’ op het niveau van de ‘Engelenschare’. Op dit niveau wordt de mens weer één met de ‘Albron’.

Familiekarma
Behalve een individueel ‘Karma’ is er ook sprake van ‘familiekarma’. Doordat op familieniveau ooit ‘Karma’ is opgedaan, zal uiteindelijk ook binnen de bewuste familie, dit ‘Karma’ zich uit moeten werken.
Men kiest vanwege de ‘familiaire’ verbindingen bij reincarnatie dus vaak voor een bepaalde familie’, wat overigens uit eigen vrije wil gebeurt. Indien men dat wenst kan men eventueel ook andere ‘familielijnen’ volgen, als de ‘incarnatie’ maar aansluit op het ‘Karma’ dat in dat bewuste leven ‘ingelost’ dient te worden. Soms is het een enkel persoon waar men in een bepaalde familie een ‘karmische relatie’ mee heeft, maar vaak zijn het ook meerdere personen die gezamenlijk het ‘familiekarma’ inlossen. In die zin is het ‘familiekarma’ een groei proces waar doorgaans ‘karmische verbindingen’ blijven bestaan totdat ze zijn uitgewerkt. Uiteraard gaat dit tussen de familieleden onderling niet gelijk op. Als een familielid zijn ‘Karma’ heeft uitgewerkt, is de familierelatie niet meer noodzakelijk en is de persoon vrij om andere ‘wegen’ te zoeken in zijn ‘levenscyclus’.

Groepskarma
Naast ‘familiekarma’ bestaat er ook ‘groepskarma’. Groepskarma is een Karma dat evenals ‘familiekarma’ ervoor zorgt, dat de karmische verbindingen binnen de groep ‘ingelost’ kunnen worden. Doordat net als bij ‘familiekarma’ op groepsniveau ooit ‘Karma’ is opgedaan zal ook binnen de bewuste groep het ‘Karma’ zich uit moeten werken. Men heeft ooit bewust gekozen om in een bepaalde groep te incarneren, om de ‘confrontatie’ met de groep aan te gaan en zich hiermee te willen verbinden, om uiteindelijk ‘geestelijk’ verder te kunnen groeien. Doordat uit eigen vrije wil ooit bepaalde keuzes zijn gemaakt, is men onlosmakelijk met de gevolgen daarvan verbonden. Indien het ‘Karma’ dat veroorzaakt is, geleidelijk aan wordt ‘ingelost’, is de persoon in kwestie vrij om te gaan en te staan waar die wil.

Lands- en volkerenkarma
Om dezelfde reden als in het voorgaande bestaat er ook ‘landskarma’. Indien men kiest om in een bepaald land te willen incarneren, verbindt men zich automatisch aan de ‘groepsenergie’ van het volk in dat land en voor de ‘Karmische’ opbouw van dat land. Indien het land dan in een oorlog verwikkeld raakt, raakt men automatisch betrokken bij het oorlogsgeweld van dat land, waaraan men zich moeilijk kan onttrekken. Zelfs wanneer men ‘vlucht’ naar een ander land zal het ‘Karma’ zich binnen de ‘groepsenergie’ van het gehele volk zich uit willen werken. Wanneer men vanuit een eerdere incarnatie verbonden is geweest aan een bepaald land of volk, dan zal men in het huidige leven dit ‘Karma’ onbewust weer in willen lossen. De kansen zullen in dit leven daarvoor geboden worden. Indien men deze kansen niet oppakt, ontzegt men zichzelf van de mogelijkheid tot ‘inlossing’ en zal men vroeg of laat met dit ‘Karma’ weer worden geconfronteerd.

Wereldkarma
Ook ‘wereldkarma’ is een 'Karmisch' gegeven. Het ‘wereldkarma’ is door veel volkeren gecreëerd en geldt als het ‘Karma’ van de totale mensheid. Dit ‘wereldkarma’ zal door een enkel individu niet veranderd kunnen worden, want dan zou een groot deel van de mensheid zijn handelswijze moeten wijzigen, waardoor het ‘Karma’ gestuurd en veranderd kan worden. Het ‘Karma’ is dus door de mensheid zelf gecreëerd en zal haar ‘Karma’ niet uit de weg kunnen gaan. Ook dit ‘Karma’ zal via de weg der ‘geleidelijkheid’ ingelost moeten worden. Elk individu heeft een ‘indirecte’ verbinding met ‘groeps-, lands- en wereldkarma’, waarbij het ‘Karma’ in collectieve zin uitgewerkt zal moeten worden.

De mens blijft altijd verantwoordelijk voor zijn eigen daden en voor de gevolgen daarvan!

Laat een ieder zich toch bewust worden van zijn of haar handelswijze en de mogelijke gevolgen daarvan. Ook in gezamenlijkheid dient men altijd eerlijk en oprecht te streven naar het beste voor iedereen, zonder dat daaraan het eigen belang voorop staat. Bij alles wat men een ander aandoet, schaadt men uiteindelijk toch zichzelf.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten