woensdag 16 februari 2011

Wat is Kundalini energie?

Kundalini verwijst naar een klein opgerold 'energiekanaaltje' ter hoogte van de stuit, de slapende 'vuurslang' genoemd. Dat een energiereservoir vertegenwoordigt.

Het doel is het opruimen en afvoeren van storende ervaringen in het bewustzijn.

Kundalini energie.
Kundalini komt van het woord ‘kunda’, dat ‘pot’ betekent. In het Sanskriet heeft het echter de betekenis van ‘de opgerolde’. Wat verwijst naar een klein spiraalvormig opgerold ‘energiekanaaltje’, dat in de Aura ter hoogte van de stuit aan de basis van de ruggengraat ligt. Dit spiraalvormig kanaaltje is niet groter dan een halve centimeter en lijkt op een slang, dat opgerold in drie en een halve spiraal ligt te slapen met het puntje van zijn staart bij zijn mond. Uit de mond van de slang, ook wel slapende ‘vuurslang’ genoemd, stroomt ‘Kundalini- energie’. Deze Kundalini-energie wordt in de ‘tantrische’ traditie ‘Shakti’ genoemd en is in essentie de ‘universele’ levensenergie ‘Prana’. Deze energie is werkzaam in iedereen en stroomt via de ‘meridianen’ altijd in lichte mate door onze Aura. De Kundalini- energie of Shakti is in werkelijkheid een zelfhelende kracht. Bij de Kundalini- energie heeft men te maken met twee aspecten van werkelijkheid, namelijk ‘Shiva en Shakti’. Shiva staat voor het ‘bewustzijn’ en is in een staat van totale rust. Shakti is de energie in constante beweging. Wanneer de slapende ‘vuurslang’ ontwaakt, gaat ‘Shakti’ door het ‘Sushumnakanaal’ (centraal energiekanaal in de wervelkolom) naar het ‘kruinchakra’, waar het bewustzijn ‘Shiva’ zich bevindt. Om zich vervolgens met Shiva te verenigen, zodat ‘eenheid en evenwicht’ in lichaam en ziel bewerkstelligd kunnen worden.

Het doel.
Het doel van Shakti of Kundalini- energie, is het opruimen en afvoeren van oude storende ervaringen, die het bewustzijn ‘verkleuren’ of soms zelfs geheel verduisteren. Het ‘Kundalini-proces’ is in essentie een zuivering van lichaam en geest, dat niet altijd gaat zonder pijn en verdriet, maar ook momenten van creativiteit, schoonheid en vreugde kent. Normaliter is de Kundalini- energie niet actief en wordt een mens in zijn of haar ‘levenswandel’ enigszins afgeremd. Als de ‘vuurslang’ (bijv. door heftige emoties, ziekte of psychische problemen) ontwaakt, loopt de energie door het 'Sushumnakanaal' omhoog door de zeven ‘hoofdchakra’s’ in de Aura. Het stijgen van de Kundalini-energie wordt echter belemmerd door blokkades in drie chakra’s. Deze chakra’s zijn de ‘buik-, hart- en voorhoofdchakra’. Bij het ontwaken van de ‘vuurslang’ worden deze blokkades ‘doorboord’ en komt het ‘Kundalini- transformatieproces’ opgang, wat kort of lang kan duren.

Het Kundalini- transformatieproces.
In het Kundalini transformatieproces is het de ‘Kundalini- energie’ die de storende ervaringen naar de oppervlakte brengt, waardoor wij er ons bewust van worden. Het is aan de persoon zelf om ze te accepteren, het te doorleven en uiteindelijk de storende ervaringen los te laten. Indien men dit niet wil en er weerstand tegen biedt, bestaat de kans dat het alleen maar erger wordt. Tijdens het ‘Kundalini- transformatieproces’ kunnen er zonder enige aanleiding allerlei ‘angsten, trauma’s en mogelijk ook ziektes' aan de oppervlakte komen, die 'opgeruimd' moeten worden. Wat soms met een krachtige emotionele ontlading (Catharsis) gepaard kan gaan. Tijdens zo een proces zijn mensen vaak ‘objectief’ als zij het over zichzelf hebben en vaak meer ‘communicatief’ in het delen van hun ervaringen. Soms hebben zij last van lichamelijke verschijnselen, zoals hitte of kou, vreemde ademhalingspatronen, hartritmestoornissen, het trillen van lichaamsdelen, stoornissen van energetische aard en heftige vibraties in de chakra’s

Paranormale ervaringen.
Tevens kan men tijdens een ‘Kundalini- transformatieproces’ te maken krijgen met ‘paranormale’ ervaringen van velerlei aard, wat weer te maken heeft met het opruimen van oud ‘Karma’. Wat met paranormale ervaringen het belangrijkste is, is dat we ze zo veel mogelijk laten voor wat ze zijn. Indien de paranormale informatie klopt, dan kan men als dat noodzakelijk is er ‘kritisch’ gebruik van maken. Aangezien het ‘Kundalini- transformatieproces’ in wezen een grote loutering is, is het tegelijk ook een grote ‘zelfopoffering’. In het Kundalini proces wordt namelijk alles wat we van onszelf vinden door de ‘Kundalini energie’ systematisch afgebroken, om uiteindelijk tot een nieuw ‘levensinzicht’ te komen. Door het ‘zelf’ min of meer op te offeren, ruimen we een heleboel van ons oude ‘Karma’ op. Bovendien wordt in het ‘transformatieproces’ het ‘zelf’ opgeofferd, om een zekere mate van geestelijke ‘verlichting’ te krijgen. Bij dit ‘proces’ kan de Kundalini zelfs een energetische (zuiverende) invloed hebben op mensen in de directe omgeving van de persoon in kwestie. Soms kan zelfs bij aanraking van de persoon in deze situatie, door anderen een ‘zwakke’ elektrische stroom ervaren worden. Hetgeen in principe als een soort ‘goddelijke’ zegening beschouwd kan worden. Waar men overigens ook wel weer ‘terughoudend’ in moet zijn.

De ‘Ida en de Pingala’.
Behalve de Kundalini energie ‘Shakti’, bestaan er aan weerzijden van het ‘Sushumnakanaal’ in de wervelkolom, twee energiestromen die zowel positief als negatief zijn. Deze energiestromen zijn de ‘Ida en de Pingala’. Linksonder bij de stuit begint de ‘Ida-nadi’ (koude maankanaal) en rechtsonder bij de stuit begint de ‘Pingala-nadi’ (het warme zonnekanaal). Als de slapende ‘vuurslang’ ontwaakt en de ‘Kundalini-energie’ actief wordt, gaat de energie in principe door het ‘Sushumnakanaal’. Als de energie door het ‘Ida’ kanaal loopt, dan wordt het lichaam koud en loopt de energie door het ‘Pingala’ kanaal, dan wordt het lichaam warm. De ‘Pingala’ kan in dit geval als ‘positief’ worden gezien. De positieve en negatieve energiestromen blijken elkaar te kruisen op de knooppunten tussen de zeven hoofdchakra’s. Zo wordt het patroon van ‘Caduceus’ gevormd.

Het patroon van 'Caduceus'.
Zo als al eens eerder gesteld is elk chakra een ‘werveling’ van energie. Deze werveling van energie draait echter onder invloed van de positieve en negatieve energie. De stroom aan de ene kant van het lichaam is positief en aan de andere kant negatief. Wanneer de stromen elkaar kruisen op de kruispunten tussen de chakra’s, zal de positieve stroom die de overhand heeft, de chakra doen ronddraaien in zijn eigen richting. Het resultaat is dat elk chakra lijkt rond te draaien in een richting tegengesteld aan die van de chakra onder of boven hem. De draairichting wordt dus bepaald onder invloed van de positieve en negatieve energie, in zowel de rechter- als de linkerzijde van het lichaam. De energie in de ‘Ida en de Pingala’ is ‘Prana’ en vertegenwoordigt de ‘levensadem of levensenergie’. Dientengevolge zijn de ‘Ida en de Pingala’ verbonden met respectievelijk, het linker en rechter neusgat en beïnvloeden zodoende de conditie van het lichaam. Daarom is de ademhaling ook zo van vitaal belang. De ene keer is de ademhaling door het ene neusgat sterker dan door het andere neusgat. Men haalt namelijk afwisselend adem door telkens één neusgat. Deze verandering van ademhaling veroorzaakt zo de verandering van energiestromen en tengevolge daarvan weer de omwenteling van de chakra’s.

Het doel van de 'Ida en de Pingala' is om beiden met elkaar in evenwicht te brengen. Als dat bereikt wordt zou dat gezondheid, kracht en een betere lichamelijke conditie kunnen bewerkstelligen.
Het Kundalini-transformatieproces is in essentie een zuivering van lichaam en geest!

Een plotseling ontwaken van de Kundalini- energie kan voor grote problemen zorgen. Een goede 'aarding' is dan van uiterst belang. Daarnaast kan het tegenhouden of onderdrukken van het proces, nooit gezond en zelfs gevaarlijk zijn. Beter is het om door therapie of iets dergelijks voor een goede aarding te zorgen



Inspiratie: Kundalini, Denish Dutrieux; Par Lanto; Internet.

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten