woensdag 16 februari 2011

Wat is in essentie de Geest en de Ziel?

De Geest is primair een 'Wezen van licht', die tezamen met de Ziel deel uitmaakt van de Aura van de mens.

Hoe verhouden de Geest en de Ziel zich dan tot elkaar?

In het verhaal ‘Is de mens wel zo fysiek als wij denken?’, kwam onder meer het Auralichaam aan de orde en werd gesteld, dat het Auralichaam uit zeven opeenvolgende energieniveaus bestaat. Bovendien maken de Geest en de Ziel deel uit van deze zeven energieniveaus. Om een ‘beeld’ te kunnen krijgen van waar de Geest en de Ziel nu in essentie uit bestaan, wordt er in het volgende verhaal daar meer over verteld.

De Geest
Esoterisch gezien is de Geest het onsterfelijke ‘Ware Zelf’, ofwel de ‘Ik Ben’ aanwezigheid in het ‘Wezen’ van de mens. De ‘Ik Ben’ aanwezigheid, door wie de ‘Monade’ (de Godsvonk) zich manifesteert en via de Geest ‘bewustzijn’ op wil doen. De Geest is primair een ‘Wezen van Licht’, die tezamen met de Ziel deel uitmaakt van de Aura van de mens. Een ‘Lichtwezen’, dat zowel het ‘Wilsaspect als de Levensenergie’ van de mens vertegenwoordigt. De Aura zelf is een sterk ‘elektromagnetisch veld’, die het fysieke lichaam bijeenhoud en energetisch ‘onderhoud’. Tevens maakt de Aura het mogelijk dat ‘krachtvelden’ met een hogere energiefrequentie dan het fysieke lichaam, zoals de ‘Geest en de Ziel’, in het fysieke lichaam kunnen existeren. De Aura is door sommigen als een ‘lichtveld in talrijke kleuren’ rond het fysieke lichaam waar te nemen en manifesteert zich in zeven verschillende energieniveaus, waar de ‘Geest en de Ziel’ deel van uitmaken. De drie hogere energieniveaus in de Aura worden door de Geest en de vier lagere energieniveaus door de Ziel vertegenwoordigd.

De Geest als 'Wilsaspect' van de mens
De Geest vertegenwoordigt meer het bezielende ‘principe’ in het wezen van de mens, waarin zich onder meer het karakter van de mens ‘weerspiegeld’. De Geest vertegenwoordigt met name de ‘Wil of de Intentie’ van een individu, dat als zuiver ‘bewustzijn en intuïtie’ het onbekende wil weten en wil ervaren. Of anders gezegd een ‘Lichtwezen’, dat zich in een fysiek lichaam manifesteert, om op ‘fysiek’ niveau bepaalde ‘gevoelens en emoties’ te ervaren. Gevoelens en emoties die op fysiek niveau via de Ziel verkregen en ervaren wordt. De Geest wordt dus via de Ziel gevormd door het ‘leven’ zelf en moet tezamen met de Ziel gezien worden als een combinatie van een ‘licht- en voelend’ wezen. Met andere woorden, de ideeën ontwikkelen zich in de Geest en worden vervolgens op ‘Zielsniveau’ ervaren. Van alles wat op ‘Zielsniveau’ ervaren wordt, wordt vervolgens het ‘goede’ weer afgegeven aan de Geest. Zodat de Geest uiteindelijk het ‘totaal geheugen’ van de mens vertegenwoordigt. Overigens wordt de Geest ook wel aangeduid als het ‘causale’ lichaam, vanwege het ‘causaal of oorzakelijk’ verband met de Ziel, dat hieraan ten grondslag ligt.

De Ziel
In esoterische opvatting is de Ziel een ‘etherisch’ fijnstoffelijk lichaam, dat dient als ‘voertuig’ voor de ‘openbaring van de Geest’ en is primair de ‘verbindende schakel’ tussen het fysieke lichaam en de Geest. In de Ziel wordt alles opgeslagen wat aan ervaring en wijsheid in de ‘Incarnatiecyclus’ van het menselijk wezen is opgedaan, wat duidelijk als ‘zinvol en van waarde’ wordt geacht geeft de Ziel als ‘bewustzijn’ af aan de Geest. De Ziel manifesteert zich in de eerste vier van de zeven energieniveaus, van waaruit de Aura bestaat. De Ziel zelf wordt bij iedere incarnatie weer opnieuw gevormd en ligt in en rondom het fysieke lichaam.

De Ziel als 'membraan' voor het fysieke lichaam
De Ziel neemt primair alle ‘indrukken’ van buiten op en doorleeft deze indrukken. De Ziel fungeert in wezen als een soort ‘membraan’ voor het fysieke lichaam, waardoor de energie stroomt en waar de directe ‘beleving’ plaatsvindt. Wat in de Ziel ‘doorleeft en verwerkt’ wordt, zal zij van ‘waarde’ afgeven aan de Geest. In de ‘beleving’ van de Ziel, legt de Ziel iedere gedachte die ooit in het denkpatroon van de Geest werd gekoesterd vast en slaat ze op in de vorm van emotie. De Ziel zet de mens er toe om elke gedachte te ervaren die het individu heeft geaccepteerd en in de Ziel heeft gevoeld, maar nog niet volledig begrepen is. Dit om een volledig emotioneel inzicht te verkrijgen in elk aspect van de gedachte, iets wat men alleen kan krijgen door het te ervaren en te doorleven. De Ziel ‘verlangt’ naar datgene wat ze nog nooit ervaren heeft. Als de Ziel naar ervaring verlangt betekent dat, dat zij de emotionele gegevens van die ervaring nodig heeft om daar uiteindelijk ‘wijsheid’ en begrip uit te kunnen ‘kristalliseren’. De ‘waarde’ hiervan zal zij zoals eerder gesteld, als een vorm van ‘bewustwording’ afgeven aan de Geest.

Egobewustzijn
Dankzij het ‘collectief’ van alle gedachten en emoties die in de Ziel opgeslagen ligt, bezit de mens over een uniek ‘Egobewustzijn’. Hetgeen echter als 'relatief' gezien moet worden. Tegen de tijd dat de 'Incarnatiecyclus' beëindigd wordt, zal geleidelijk aan de noodzaak tot instandhouding van dit Egobewustzijn verdwijnen. Er komt dan een moment dat men bewust afstand gaat doen van het 'Zielsaspect', dat het Egobewustzijn in stand houdt. Tegen die tijd heeft de mens zichzelf 'gerealiseerd' en verkrijgt het bewustzijn op het 'Goddelijke' niveau.

De Ziel 'beheerst' het fysieke lichaam
Tevens 'beheerst' de Ziel, door middel van haar ‘energetische’ structuur, in wezen het hele fysieke lichaam en zorgt de Ziel voor de instandhouding ervan. Overigens doet de Ziel dat niet alleen, maar wordt daartoe aangestuurd door de persoonlijke 'houding en denkprocessen' in de Geest van de mens. Daarbij is het fysieke lichaam slechts een ‘dienaar’ en volledig ondergeschikt aan de ‘Ziel en de Geest’ en aan al datgene wat via de Ziel aan emoties en gedachten tot haar komt.

Het ‘tijdelijke’ van de Ziel
De Ziel heeft een lagere energiefrequentie dan het hoger liggende Geestelijke niveau en verbindt het fysieke lichaam met al haar ‘auralagen, chakra’s, meridianen en overige energetische systemen’. De Ziel blijft gedurende de lange cyclus van incarnaties (bij elke incarnatie weer opnieuw gecreëerd), aan de stoffelijke ‘manifestatie’ verbonden. De ‘Ziel’ wordt als ‘voertuig van de Geest’ pas definitief ‘afgelegd’ wanneer de noodzaak voor ‘wedergeboorte’ aan de kant van het menselijk wezen niet langer meer noodzakelijk is. Doordat er dan door alle zeven ‘Ziel en Geesteslichamen’ heen, éénlijnigheid met de eigen ‘Godsvonk’ ontstaan is, verkrijgt de Geest bewustzijn op het allerhoogste niveau en heeft men zichzelf ‘gerealiseerd’. Door deze taak te volbrengen voldoet de mens aan zijn ‘goddelijke’ opdracht zich zodanig met ‘bewustzijn en ervaring’ te bekleden, dat hij of zij de eeuwige ‘wijsheid’ kan vertegenwoordigen. Tegen die tijd heeft de mens zichzelf ‘gerealiseerd’ en verkrijgt het bewustzijn op het ‘Goddelijke’ niveau, op welk niveau de mens een ‘Meester van wijsheid’
genoemd kan worden en betreedt de mens de ‘Mentale’ gebieden in de Geestelijke Wereld.

Het Zilveren koord
Het ‘Fysieke lichaam, de Ziel, de Geest en de Monade’ zijn ‘energetisch’ met elkaar verbonden door middel van het ‘Kristallen of Zilveren koord’. Dit Zilveren Koord is een ‘Koord van Licht’ en vertegenwoordigt ‘levensenergie’. Dit Zilveren koord is vanuit het hart verbonden met de Ziel, de Geest en de Monade en van daaruit met het ‘hoger brandpunt’ (afdruk van de Godsvonk) bij de Albron. Als het Zilveren koord verbroken wordt, trekt de Ziel zich uit het stoffelijk lichaam terug en wordt het leven beëindigd. Na het verbreken van het Zilveren koord verliest de Ziel onmiddellijk haar energie en ‘dooft’ vervolgens langzaam uit. Vervolgens treedt de Geest uit het lichaam.

In essentie is de mens een Geestelijk Wezen, dat via het fysieke lichaam ervaring op wil doen.

Door te beseffen dat het leven meer inhoudt dan het fysieke bestaan, biedt het leven een 'perspectief', dat op bepaalde momenten voor velen een troost zou kunnen zijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten