zondag 12 januari 2014

Wat zijn meridianen in onze Aura?

Het Meridianenstelsel wordt uitgelegd als een stelsel van banen die de acupunctuurpunten en de organen met elkaar verbinden.

Meridianen fungeren tevens als opslagplaatsen van levensenergie!

Meridianen
Meridianen of ook wel Nadi’s (energiekanalen) genoemd, zijn in onze Aura ‘energetische’ verbindingen tussen acupunctuurpunten. Het Meridianenstelsel komt uit de Chinese geneeskunst en wordt uitgelegd als een stelsel van banen die de acupunctuurpunten en de organen met elkaar verbinden. Acupunctuurpunten vormen in onze Aura een netwerk van kleinere ‘chakra’s’ (kleine energiekolkjes op zenuwknooppunten) aan weerszijden van onze wervelkolom. In totaal zijn er zowel links als rechts in ons lichaam ongeveer 300 acupunctuurpunten. De naam ‘meridiaan’ is afkomstig van de Franse Jezuïten aan het Keizerlijk hof van Beijing. Bij een schema waar acupunctuurpunten doormiddel van bepaalde lijnen met elkaar verbonden waren, vergeleken zij deze lijnen met ‘meridiens’, ofwel met de denkbeeldige lijnen over onze Aardbol. Meridianen zijn te beschouwen als ‘rivieren’ in ons energielichaam (Aura), met daaraan verbonden een wijdvertakt stelsel van beekjes. Daar waar een tekort aan water is, bevloeien de rivieren en de beekjes het land en maken op die manier het leven mogelijk. De meridianen stromen als ‘rivieren’ in vaste banen door ons energetisch lichaam en zorgen ervoor, dat alle lichaamsdelen en organen van ‘levensenergie’ kunnen worden voorzien. Deze levensenergie wordt in de Chinese geneeskunst ‘Chi of Qi’ genoemd. In de Esoterie spreekt men over ‘Universele Levensenergie’ of soms ook wel van ‘Prana’. Er zijn 12 hoofdmeridianen plus twee extra, welke laatste twee ter hoogte van de wervelkolom lopen. Aan weerszijden van onze wervelkolom lopen er dus zes hoofdmeridianen. Deze ‘energetische’ hoofdtransportleidingen zorgen primair voor de onderlinge verbindingen tussen de vijf voornaamste organen en de contacten met de uitvoerende organen.

Yin en Yang meridianen
Daarenboven zijn de meridianen een systeem waarlangs de energie van ‘Yin en Yang’ (respectievelijk de vrouwelijke en mannelijke) oerkracht lopen, waarbij met name de twee meridianen ter hoogte van de wervelkolom, zorgdragen voor de ‘balans’ tussen Yin en Yang in de organen. Is ‘Yin en Yang’ in balans dan voelt men zich gezond, is de balans in de organen verstoord dan wordt men ziek. De 12 hoofdmeridianen zijn verdeeld in 6 Yin en 6 Yang meridianen. Waarvan Yin en Yang respectievelijk de linker- en de rechterzijde van ons lichaam vertegenwoordigen. Yang meridianen laten ‘Chi’ bijvoorbeeld naar de voeten lopen, waarna de energie 'transformeert' en via de Yin meridiaan weer omhoog gaat. Bij de armen verloopt het proces tegenovergesteld. Al de meridianen fungeren tevens als ‘opslagplaatsen’ van de levensenergie ‘Chi’. Zij slaan niet alleen ‘ongewenste’ energieën op, maar dienen ook het meer ‘periodieke’ systeem van lichaamsprocessen, doordat ze bepaalde energieën vasthouden en daarna in een bepaalde periode het opgeslagen ‘overschot’ aan energie in versterkte vorm weer afgeven. Zo ontstaat het uit de ‘acupunctuur’ bekende verschijnsel dat elk orgaan zijn specifieke ‘uur’ kent, wat wil zeggen, dat bepaalde organen op regelmatige tijdstippen een ‘versterkte en een verzwakte’ functie vertonen. Verder fungeren de meridianen natuurlijk ook als 'energiegeleiders' voor de grotere chakra’s om energie te transporteren naar de hersenen en de diverse organen. Het onderstaande overzicht beschrijft de in totaal veertien meridianen (w.v. twee bij de wervelkolom), in hoofdlijnen met de belangrijkste kenmerken, gevoelens en eigenschappen.

1. De levermeridiaan
De levermeridiaan zorgt voor het opslaan en afgeven van krachtige ‘dynamische en creatieve energie’. Deze meridiaan functioneert als een soort ‘energiecentrale’ voor het fysieke lichaam. Stoornissen in de energiestroom kunnen bij deze meridiaan leiden tot gebrekkig lichamelijk functioneren’. De voornaamste gevoelens die met deze meridiaan corresponderen zijn: ‘tevredenheid / bezorgdheid’.
2. De hartmeridiaan
De hartmeridiaan zorgt voor de mogelijkheid van ‘zelfontplooiing’ door bepaalde energieën op te slaan en af te geven. Daarbij kan men denken aan ‘energie voor herstel en aan energie tussen lichaam en geest onderling. Haar voornaamste gevoelens zijn: ‘zekerheid / onzekerheid’
3. De milt-pancreasmeridiaan
De milt-pancreasmeridiaan zorgt ervoor dat het lichaam overal de noodzakelijke energie krijgt, wat betekent dat alle ‘invloeden’ van buitenaf door de meridiaan ‘geordend’ worden. Deze meridiaan ligt tevens ten grondslag aan de algehele lichamelijke constitutie. De voornaamste gevoelens die nader tot uitdrukking komen zijn: ‘zich gewenst of afgewezen voelen’.
4. De longmeridiaan
De longmeridiaan verbindt de mens met het ‘ritme’ van zijn omgeving. Contact met de ’buitenwereld’ enerzijds en de behoefte aan duidelijke structuren in de directe omgeving anderzijds spelen hierbij een rol. Dogmatisme en rigiditeit kunnen onder bepaalde omstandigheden de gevoelens beheersen. De voornaamste gevoelens komen tot uitdrukking in: ‘vrolijkheid of gedeprimeerd’ zijn.
5. De niermeridiaan
Deze niermeridiaan betreft voornamelijk factoren van erfelijke aard. Opgedane ervaringen worden enerzijds opgeslagen en doorgeven aan nakomelingen en anderzijds opgehaald om ze voor een bepaalde functie aan te kunnen wenden. Vooral het geheugen speelt een belangrijke rol. Soms kunnen herinneringen van lang geleden onthouden worden, terwijl recente ontwikkelingen vergeten worden. Verder zorgt de meridiaan voor ‘doorstroming’ van levenkrachten, waardoor mogelijk allerlei vormen van ‘psychosen’ kunnen ontstaan De voornaamste gevoelens die tot uiting komen zijn: ‘trouw en ontrouw’ alsmede ‘zekerheid en onzekerheid’ in met name de relaties.
6. De bloedsomloop-geslachtsmeridiaan
Deze meridiaan zorgt voor het opslaan en vrijgeven van energie op het vlak van vreugde en zingenot. Gevoelens van ‘beklemming’ en onrust wijzen op gestoorde functies van deze meridiaan. Door deze meridiaan wordt vooral het functioneel lichamelijke gebeuren beïnvloed. De voornaamste gevoelens die bij de meridiaan tot uitdrukking komen zijn: ‘tevredenheid en bezorgdheid’.
7. De Galmeridiaan
De galmeridiaan zorgt voor het doorgeven en naar buiten brengen van energieën van de levermeridiaan. Deze meridiaan houdt sterk verband met ‘besluitvaardigheid’ en daardoor ook met ziekten veroorzaakt door gebrek aan besluitvaardigheid. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘deemoed enerzijds en trots anderzijds’.
8. De dunne-darmmeridiaan
Deze meridiaan is belast met ‘opname en omzetting’ van allerlei energieën in het fysieke lichaam. Het scheidt tevens de voor het lichaam van ‘nut’ zijnde energieën en verdeelt de nuttige energie daar waar het lichaam behoefte aan heeft, terwijl nutteloze energie wordt afgevoerd. De voornaamste gevoelens corresponderen met ‘het op prijs stellen’ en het ‘niet op prijs stellen’.
9. De maagmeridiaan
Deze meridiaan is de centrale ‘buffer’ van het organisme. Alle energie die het organisme niet kan verwerken wordt in deze meridiaan opgeslagen, opdat ‘overbelasting’ elders geen schade aan kan richten. Ontbreekt ergens energie, dan wordt zij uit de maagmeridiaan weggehaald en naar dat gebied vervoerd. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘betrouwbaarheid en onbetrouwbaarheid’.
10. De dikke-darmmeridiaan
Deze meridiaan draagt bij aan de ‘geleiding’ van diverse soorten energieën. Deze meridiaan kan ‘verstoord’ raken door ernstige schuldgevoelens, wat tot het vasthouden van min of meer schadelijke energieën kan leiden en wellicht tot vergiftiging van bepaalde organen. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘barmhartigheid versus verbittering’ en ‘schuldig versus onschuldig’.
11. De blaasmeridiaan
Deze meridiaan zorgt voor de juiste doorstroming van lichaamsenergieën en daardoor ook voor ‘ontspanning’ in de ruimste zin van het woord. Bovendien voorziet deze meridiaan de wervelkolom van levenskracht en verzorgt hij het ‘opslaan en vrijgeven’ van energieën ten behoeve van het functioneren van het lichaam. De voornaamste gevoelens: ‘geduld, ongeduld en zinnig, onzinnig’.
12. De drievoudige-verwarmermeridiaan
Via deze meridiaan kunnen energieophopingen in het lichaam bewerkt en weggenomen worden. Hij dient ook voor het afvoeren van schadelijke energieën en voor de onderlinge verbindingen tussen de diverse functies. Bovendien reguleert hij mede de stroom van levensenergieën. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘hulpvaardig versus vernedering’.
13. De conceptiemeridiaan
Deze meridiaan ter hoogte van de wervelkolom, verzamelt en reguleert alle Yinenergieën in het lichaam en dient tevens als reservoir voor deze energieën. Zijn voornaamste eigenschappen zijn: gevoeligheid, tot de kern doordringen en een vrouwelijke kant. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘het succesvol zijn’.
14. De gouverneursmeridiaan
Deze meridiaan eveneens ter hoogte van de wervelkolom, verzamelt en reguleert alle Yangenergieën in het lichaam en dient tevens als reservoir voor al deze energieën. Zijn voornaamste eigenschappen zijn: activiteit, naar buiten treden, kracht en mannelijkheid. De voornaamste gevoelens corresponderen met: ‘wél of geen ondersteuning krijgen’.


Voor een goede gezondheid moeten alle meridianen goed kunnen stromen!

Als men gezond is zijn alle energieën in balans, maar blokkeert er energie in een meridiaan, dan is dat direkt van invloed op dat deel van het lichaam waar de meridiaan mee in verbinding staat.




Inspiratie: Aura handboek, Walter Lubeck; Par Lanto; Intenet.






Geen opmerkingen:

Een reactie posten